Wind and sun studies



Foundation Plan



Landscape Plan



Utilities and mechanical distribution



Retaining Wall and Foundation Section



Envelope Section



Mobile Furniture, basswood, 1/2" - 1'-0"



3-D printed toilets and Thomas Heatherwick's Spun Chair



Property lot base, polystyrene foam, 1/2" = 1'-0"



Architecture via furniture



Architecture via decor



Architecture via structure



Architecture via envelope



Floor Slab, CNC-milled polystyrene foam, 12 hours



Main Plan



West Elevation



West Section



East Elevation



East Section



North Elevation



South Elevation



Mobile House // The studio subverted conventional notions of the home and domestic life by investigating the home in reverse: via the interior. The design for a single-family home at the chosen site of Indiana Dunes National Lakeshore was informed by a process that first investigated furniture, objects, decor and built-ins. This research through mid-century domestic precedents and extensive modeling later served as a basis for formal (spatial, structure and envelope) derivation. What ideas about domestic life can emerge by prioritizing a close examination of the things inside?

Mobile House re-examines domestic life for a small family at Indiana Dunes National Lakeshore through a combination of fixed and mobile furniture. Mobile furniture plays a literally active role for the family - furniture capable of "keeping up" through expediency, convenience and portability.

The tension between a modernist free plan enabled by structural concrete columns and a postmodernist floor manipulation creates the setting for a mixture of events that encourages a more open and fluid lifestyle - the flowing, coincidence and intersection of activity in an uninterrupted space largely devoid of partition and corridor. Caster and rollable furniture activate pocketed spaces while the flat perimeter around accomodates built-ins and fixed utilities; i.e. the kitchen, bathroom and storage. The parents' and child's bedrooms occupy the rear of the home, with wide views of the forest through floor-to-ceiling shelf-windows. Floor "portholes" allow for viewing the zen garden beneath the home, while two skylights illuminate interior intersections. A zen garden of stepped gravel beds and ferns complements the home's interior - allowing for a contemplative break from the activity taking place inside.

Notes
Fall 2015
Arch 553, Architectural Design III: Tectonics/Interior

 

 

 

Spring 2016
Arch 555, Design Development